2023’ün Unutulmaz Tecrübeleri: Dersler ve Birlikte Aşılması Gereken Zorluklar

Murat Solak
Türk Kızılay İletişim ve Bağış Yönetimi Genel Müdürü

2023 yılı hiç hatırlanmak istenmeyen duyguların, unutulmaması gereken tecrübelerin ve çıkarılacak derslerin yılı olarak hafızalarımıza kazındı. Yeni bir umutla başladığımız 2023 yılının Şubat ayında, Asrın Felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat Depremleri’yle ülkece sarsıldık. Kızılay olarak “Vatana muhabbet, yaralılara muavenet” düsturuyla 6 Şubat Depremleri’nin ilk anından itibaren yaraları sarmak için sahadaydık. Hamiyetperver halkımızın destekleriyle kan bağışı, ayni ve nakdî bağış ile gönüllü hizmetleri başta olmak üzere tüm imkânlarımızla seferber olduk, ihtiyaçları 7 gün 24 saat çalışma esasıyla vatandaşlarımıza ulaştırdık.

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında afetlerde Beslenme Ana Çözüm Ortağı Kızılay, afetzede vatandaşlarımızın yanı sıra deprem bölgesine giden gönüllülere ve yardım faaliyetlerinde yer alan vatandaşlara günde üç öğün sıcak yemek çıkardı. Bölgeye ikram araçlarını da sevk eden Kızılay depremden etkilenenlere sıcak yemek, çorba ve ikramlık malzeme dağıtımı için tüm kaynaklarını seferber etti. Afet anında sıcak bir yemeğin değerini çok iyi bilen personellerimiz ve gönüllülerimiz, Asrın Felaketinde en ücra yerlere kadar ulaşarak yaklaşık 427 bin kişiye sıcak yemek ulaştırdı. Ayrıca TAMP kapsamında Sağlık, Barınma, Lojistik, Psikososyal, Haberleşme ve İletişim alanlarında Destek Çözüm Ortağı da olan Kızılay ana faaliyetlerinin yanında diğer çalışmalara da tüm özverisiyle katılım sağladı. Bu süreçler boyunca, akut dönem ve iyileştirme dönemi dâhil, projeler ve paydaşlarla iş birliği içinde ihtiyaç sahibi insanımıza 2,2 milyon nakit yardım gerçekleştirdi. 

Ülkece zor zamanlardan geçtiğimiz günlerde Kızılay’ın iletişim ve bağış süreçleri de oldukça zorlu süreçlerden geçti. Fakat tüm bu süreçlerde Kızılaycılar, son afetzede sıcak yuvasına girene kadar gece gündüz demeden kararlılıkla çalıştı.

Kriz anlarında saniyeler oldukça kıymetlidir. Bir bardak suya bile ihtiyaç duyulan akut dönemde yardımları vatandaşlara ulaştırabilmek, gönüllere bir parça da olsa su serpebilmek iletişimin en kıymetli zamanları. Depremden sonra ihtiyaç sahiplerinin Kızılay’ın sağladığı psikososyal destekler, nakdî destekler, konteyner kentler, esnaf ve çiftçi desteklerinden haberdar olması da oldukça hayati bir iletişim konusuydu. Depremin ilk anından itibaren bir yaraya merhem olmak için çözüm sunan “168 Kızılay İletişim Merkezi”, iyileştirme döneminde yardımlar hakkında bilgi almak ve bağışlarıyla bir yarayı sarmak isteyen bağışçılarımızın çağrılarını cevapladı ve hâlâ aktif olarak hizmet sağlıyor.

Yurt içinde yaşadığımız zorlu afet süreçleri dünyada da maalesef durmak bilmedi. Kızılay 7 Ekim’de başlayan Gazze’deki çatışmaların mağdur ettiği insanlara yardımlarla destek oldu. İnsaniyetperver milletimizin desteğiyle Filistin ve Mısır Kızılayı ile iş birliği içerisinde insani yardım organizasyonları düzenleyerek çatışma bölgesinde destek sağladı. 1995’te başlayan, 2008’de Filistin Daimî Delegasyonu olarak Gazze’de çalışmalarına devam eden Kızılay, 2023 Eylül itibarıyla yaklaşık 2 milyon Filistinliye gıda, barınma, tıbbi ekipman ve eğitim amaçlı insani yardım malzemeleri ulaştırdı. 7 Ekim 2023’te çatışmaların alevlenmesiyle Kızılay tekrar bölgede aktif olarak insani yardım çalışmalarına başladı. Bombardıman altında kalan Gazzeli sivillerin acil insani ihtiyaçlarını karşılamak üzere Kızılay, AFAD koordinasyonunda bölgeye sıcak yemek, gıda kolisi, muhtelif barınma ve giyim malzemelerini hava yolu ve deniz yoluyla ulaştırdı.

Bu çerçevede yapılan yardımlar yaşanan zorlu koşullarda hayati bir rol oynayarak uluslararası insani yardım çalışmalarında Kızılay’ın etkin rolünü bir kez daha gösterdi.

Yürüttüğü diğer insani yardım çalışmalarının yanı sıra ülkemizin kan ihtiyacını gönüllülerden karşılamak üzere çalışan tek kurum olan Kızılay, her gün hastaların kan ihtiyacını karşılamak için büyük bir özveriyle çalışıyor. Türkiye’de her 4 saniyede 1 ünite kana ihtiyaç duyuluyor. Her gün, yaklaşık 9 bin insanın kaderini, kan bağışında bulunan insanlar belirliyor. “Düzenli kan bağışı” bilinci için başlattığımız “Birbirimize Candan Bağlıyız” kampanyası ile Kızılay, kan bağışçısı oranını arttırmak ve azalan kan stoklarını ihtiyaca uygun bir seviyeye çıkarmak amacıyla kan bağışlamaya davet ediyor. Bu süreçte, günlük 300 noktada 9 bin ünite kan bağışı topluyor ve Türkiye’nin kan ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Bizi ayakta tutan en önemli destekçilerimiz; bağışçılarımız. 2023’te nakdî bağışta %116, ayni bağışta %606 ve gayrimenkul bağışlarında %77 oranında bir artış yaşanması, Kızılay’a olan güvenin sürdürüldüğünün bir ispatıdır. Türkiye’nin önde gelen kurumlarıyla gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri, bağış oranlarındaki artışa katkı sağladı. Bağış oranlarında ciddi bir artış yaşanması ise Kızılay’a olan güvenin 155 yıldır olduğu gibi bugün de sürdüğünün bir göstergesidir.

Kızılay’ın 2023 yılındaki çabaları, gelecek yıllar için bir rehber niteliğindedir ve insani yardımın önemini vurgulamaktadır. Kızılay’ın faaliyetleri, afet anında sunduğu acil yardımlarla sınırlı kalmayıp uzun vadeli rehabilitasyon ve yeniden yapılanma süreçlerini de kapsamaktadır. Kızılay iletişim faaliyetlerinde afetzedelerin yanı sıra toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme görevini üstlenir. Bu, afetzedelerin hızlı ve etkili bir şekilde yardım alabilmeleri için kritik bir önem taşır.

Kızılay’ın etkin iletişim stratejisi de afet anında ve sonrasında toplumun ihtiyaçlarını karşılamada ve kriz yönetiminde kilit bir rol oynadı. 2023 yılında gördüğümüz gibi doğal afetlerin ve çatışmaların yarattığı insani krizler karşısında etkili bir iletişim ve lojistik ağının kurulması, yardımların hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağladı. Bu da kriz anlarında toplumun dayanıklılığını arttırmada önemli bir etken hâline geldi.

Tüm bunların yanında bağış kültürü ise temelde, kurumların veya insanların kar ve zarar zemininden uzaklaşarak farklı bir dünyanın kapılarını aralayan bir yapıdadır. Bu gözle bakıldığında toplumsal nezaketin en canlı renklere sahip meyvelerinden biri olan bağış, iletişimin de asli bir konusudur. Bu süreçte, bağışçıların ve gönüllülerin desteğini kazanmak, sürdürülebilir bir yardım modelinin inşasında kritik bir öneme sahiptir.

Kızılay 2030 Stratejik Planı’nın stratejik hedefleri olan “Toplumsal Dayanıklılık” ile “Güçlü Yönetişim ve Kurumsal Güven” etrafında bir iletişim stratejisiyle 2024 yılına giriş yapıyoruz. Öğrendiklerimizi, acı tatlı tecrübelerimizi yoğurarak 2024’ü esenlikle yaşanan bir yıl olarak geçirmeyi hedefliyoruz.

Hilâl-i Ahmer’den aldığımız mirasla Cumhuriyetimizin 100. yılında iyiliğin yüzü olan Kızılay’ımızın kökleri sağlam, dalları ise dünyanın dört bir yanına uzanan bir çınar olarak yoluna devam edecek. 155 yıldır sardığı her yara, yardım eli uzattığı her insan için daha güzel bir dünya hedefiyle durmaksızın çalışan Kızılay iyilik, merhamet ve şefkat geleneğimizi daha da yukarı taşıyor.


1  Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP). (2022, Eylül). Afet ve Acil Duru Yönetimi Başkanlığı: https://www.afad.gov.tr/kurumlar/afad.gov.tr/e_Kutuphane/Planlar/TAMP.pdf adresinden alınmıştır.

2  HEDEF 2030 Tanıtım Kitabı (2020), Türk Kızılay.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi