Afetlerin Gölgesinde Geçen 2023 Yılı

Okan Tosun
ANDA Derneği Genel Başkanı

2022 sonu itibarıyla COVID-19 salgınının izleri, sonrasında başlayan savaşlar ve dünyanın ve ülkemizin birçok bölgesinde yaşanan orman yangınları, meteorolojik afetlerle  dünya genelinde yaşanan en zor yılları geride bıraktığımızı düşünürken 2023 yılı hem dünya için hem de ülkemiz için imtihan yılı oldu. Doğa kaynaklı afetler açısından bakıldığında 2023 yılı dünyada büyük afetlerin peş peşe yaşandığı, etkilerinin yıllar boyu süreceği bir yıl olarak hafızalarımızda yer etti. 2023 yılının daha başında “Asrın Felaketi” olarak hem Türkiye hem de dünya tarihine geçen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri, Fas’ta meydana gelen deprem, Libya’daki sel felaketi ve senenin sonlarında tüm dünyanın gözü önünde İsrail- Filistin Savaşı’yla Filistin halkına yapılan zulümler bu yılın tarifi mümkün olmayan acılar ve kayıplar içinde geçtiğini göstermektedir. 

6 Şubat 2023 günü saat 04.17 ve 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7.7 ve 7.6 büyüklüklerinde iki deprem meydana geldi. Boyutu ve yüzeye yakınlığı itibarıyla dünya üzerinde bilinen en büyük karasal deprem olan bu iki büyük deprem Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep başta olmak üzere 15 milyona yakın nüfusun yaşadığı 11 şehirde büyük can kaybına ve yıkıma sebep oldu. Resmî rakamlara göre deprem nedeniyle 50.783 kişi hayatını kaybederken 115.353 kişi yaralandığı ve 37.984 binanın yıkıldığı raporlandı. 107 bin vatandaşımız enkaz altından sağ olarak kurtarıldı. Afetin hemen akabinde tüm resmî ve özel kurum ve kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları ve milletimiz tek yürek olarak kenetlendi. Türkiye 4. Seviye uluslararası yardım çağrısında bulundu, bu yardım çağrısıyla felaketin büyüklüğü karşısında, sadece ülkemizin kurum ve kuruluşları değil aynı zamanda çok sayıda ülke de afetzedelere yardım için seferber oldu.

5 Şubat 2023 günü ANDA Derneği olarak “AFAD Ağır Seviye Arama Kurtarma” akreditasyon sınavını başarıyla tamamladık. 5 Şubat’ı 6 Şubat’a bağlayan gece sabah saat 04.17’de yaşanan birinci depremin haberini sınav akabinde aldık ve Anda Arama Kurtarma Koordinatörlüğü afete müdahale için arama kurtarma ekiplerimize hazırlık ve intikal çalışmaları talimatı verdi. Ekiplerimiz hem personel hem de teçhizat bakımından tam kapasite yola çıktı. İnsani yardım için Suriye’de bulunan ekiplerimiz Hatay’da, Adana’daki arama kurtarma ekiplerimiz de Adana’da çalışmalarına başladılar. 

Afet bölgelerine intikal etmesinden sonra Anda Arama Kurtarma ekipleri Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Malatya, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde de arama kurtarma çalışmalarında görev aldı. Arama kurtarma çalışmalarıyla eş zamanlı dernek genel merkezinde 18 kişilik kriz koordinasyon merkezi tesis edildi ve yüzlerce Anda gönüllüsüyle birlikte lojistik destek için ekip kuruldu. 

Deprem sonrası arama kurtarma çalışmalarında ilk 72 saat afetzedeleri canlı kurtarmak için kritik önem arz eder. Bu sebeple bizde öncelikle arama kurtarma çalışmalarını azami kapasitede yürüttük. Buna göre Kahramanmaraş Depremleri sonrasında Adana’da 27, Osmaniye’de 55, Kahramanmaraş’da 124, Malatya’da 67, Diyarbakır’da 185, Hatay’da 514, Gaziantep’de 224, Adıyaman’da 85, Şanlıurfa’da 12 olmak üzere toplam 1293 arama kurtarma çalışanıyla faaliyet gösterdik.

Depremin etkilediği coğrafi alanın büyük ve yıkıcılığının fazla olması sebebiyle arama kurtarma çalışmaları uzun süre devam etti. Arama kurtarma çalışmalarıyla beraber insani yardım çalışmalarına da ivedilikle başladık. Kriz koordinasyon merkezi kontrolünde, il temsilciliklerimizle birlikte insani yardım malzemesi taşıyan tırlarımızı afet bölgesine en hızlı şekilde ulaştırdık. Bu yardım tırlarıyla başta battaniye, kıyafet, çadır, dayanıklı gıda ve hijyen malzemeleri olmak üzere pek çok farklı malzeme gönderdik. 

Deprem sonrasında afet bölgelerinde aşevleri kurarak Ramazan ayında iftar yemekleri düzenledik. Dinî ve millî bayramlarda afetzedelerin ve özellikle afetzede çocukların yanlarında olarak bir nebze olsun onları gülümsetebilmek için etkinlikler yaptık. Yaşanan depremden sonra en büyük sorun olan barınma sorununa çözüm için Hatay’da konteyner kent kurduk. Eğitim öğretimin başlamasıyla beraber afetzede çocukların okula eskisi gibi heyecanla gidebilmeleri için kırtasiye paketi kampanyası başlatarak okula başlangıçlarına eşlik ettik. Kış mevsimi gelmesiyle de kışı daha sıcak geçirebilmeleri için kış kampanyası yaparak depremin yaşandığı illerde kışlık bot, mont ve atkı, bere, eldiven dağıtımı yaptık. 

6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmaya devam ederken olumsuz hava koşullarıyla afet bölgelerinde yaşanan sel felaketlerinde de arama kurtarma çalışmalarında bulunduk. ANDA Derneği olarak 6 Şubat Depremi’nde bölgeye ilk giren ekiplerdeniz ve afetzedelerin hayatlarını kolaylaştırabilmek için bölgedeki çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Türkiye, insani yardım konusunda tarihinden ve kültüründen kendisine kalan güçlü bir mirasa sahip olduğu için yurt içinde kendi yaralarını sarmaya devam ederken yurt dışında yaşanan felaketlerde de mağdur ve mazlumun yanında olmaktadır. Dünyada nerede bir felaket yaşansa oraya hem insani yardım ulaştırma hem arama kurtarma faaliyetlerinde bulunma noktasında aktif bir şekilde rol oynayan Türkiye ırk, dil, din, cinsiyet fark etmeksizin hızlıca yardım ulaştırma çabası göstermektedir. Bu kapsamda ANDA Derneği olarak bizler de ülkemizin mirasından payımıza düşeni alarak Libya’da yaşanan sel felaketinde AFAD koordinasyonunda iki ekip 15 arama kurtarma personeliyle  arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Bunun yanı sıra Libya halkının acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla AFAD koordinasyonunda insani yardım malzemeleri gönderdik.

Afganistan Herat’ta 15 Ekim 2023 tarihinde 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Daha yakın bir tarihte Kahramanmaraş merkezli depremleri yaşamış bir millet olarak acılarını ve kayıplarını yürekten anlıyor ve ihtiyaçlarının ne olacağını tahmin ediyorduk. Yaşanan felakette depremzedelere destek olabilmek amacıyla Afganistan halkına insani yardım malzemelerini TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü ile AFAD koordinasyonunda hareket eden 19’uncu “İyilik Treni” ne emanet ederek gönderdik. 

2023’ün sonlarına doğru dünyanın en büyük insanlık krizlerinden biri olan İsrail-Filistin arasında yaşanan savaş sonucunda Filistin halkının yaşadığı zulümde de mazlumun yanında olmak için çabaladık. Filistin halkına gönderilmek üzere AFAD koordinasyonunda hareket edecek gemiye gıda, hijyen, medikal malzemelerinden oluşan insani yardım paketlerini Filistin’e ulaştırılması için teslim ettik.

Sonuç olarak her geçen yıl savaş, çatışma, afet, kıtlık gibi nedenlerle dünya genelinde yaşanan sorunlar artmaktadır. Bu sebeple küresel yardım çağrılarında da bir artış görülmektedir. Bu durum insani yardım ve arama kurtarma derneklerine duyulan ihtiyacı arttırmakta ve bu kurumların önemini göstermektedir. Bu artan önemin bilinciyle Anda Arama Kurtarma olarak 2023 yılında AFAD’ın çağrıya çıktığı 236 göreve katıldık. Bizler Suriye ve Afganistan’da bulunan yetimhanelerimiz, Suriye’de bulunan sağlık ocağımız, aşevlerimiz, kurban ve Ramazan organizasyonlarımız, yardıma ihtiyaç duyulan bölgelerde gıda, hijyen kolisi, kışlık yardım malzemesi dağıtımı, mahremiyet, barınma ve arama kurtarma çalışmalarımızla sahada her geçen gün gücümüzü ve inancımızı arttırarak varız. ANDA ailesi olarak dil, din, ırk, cinsiyet fark etmeksizin mazlum ve mağdur herkese ulaşma hedefinden güç alarak Türkiye’de ve dünya genelinde iyilik zincirinin halkası olmayı sürdüreceğiz.


1 HMB. 2023. https://www.hmb.gov.tr/haberler/2023-kahramanmaras-ve-hatay-depremleri-raporu

2 AFAD. 2023. https://deprem.afad.gov.tr/assets/pdf/Kahramanmara%-C5%9F%20Depremi%20%20Raporu_02.06.2023.pdf

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi