DASK Perspektifinden 2023

Kurum: DASK
Selva Eren
Türk Reasürans A.Ş. ve DASK Genel Müdürü

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olarak kuruluşumuzdan bu yana olduğu gibi 2023 yılında da üzerimize düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmek için tüm gücümüzle çalıştık. 2023, hepimiz için zor geçen ve derin izler bırakarak yaralar açan büyük deprem felaketine sahne olan bir yıl oldu. Depremler sonrası biz DASK olarak sorumluluklarımızın farkındalığıyla hızla çalışmalarımızı başlattık; tüm ekibimiz ve varolan gücümüzle vatandaşımızın yanında olmak, görevlerimizi kesintisiz ve eksiksiz şekilde yerine getirmek için elimizden gelenin fazlasını ortaya koyduk,  ilkleri hayata geçirdik.

Kurumumuz, “Deprem geçecek, hayat devam edecek” yaklaşımıyla deprem sonrasında vatandaşların yaşamının kaldığı yerden devam edebilmesine aracılık etmektedir. Kuruluşundan bugüne Zorunlu Deprem Sigortası Poliçesi edindirme ve sistemini yönetme faaliyetlerini yerine getiren DASK, bir deprem ülkesi olan Türkiye’de her bir vatandaşı depreme hazırlık yapmaya teşvik etme misyonuyla çalışmaktadır. Bu görevin temelinde Türkiye’yi daha güvenli bir geleceğe hazırlama hedefi yer almaktadır.

Depremin yaşandığı ilk günden beri kurum olarak önceliğimiz, sigortalıların tazminatlarına bir an önce kavuşmalarıydı. Deprem öncesi attığımız önemli adımlar sayesinde böylesi büyük bir depreme operasyonel ve finansal açıdan hazırdık. Depremin hemen ardından Ankara Olağanüstü Yönetim Merkezimizdeki mevcut ekiplerimize İstanbul ekiplerimizin de katılımıyla tam kadro çalışmalarımızı başlattık. Hasar ödemelerinin çok hızlı yapılabilmesi için yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sahibi sigortalıların ihbarını dahi beklemeden T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından resmî hasar tespitleri tamamlanmış konutların listelerinden hasar dosyalarını resen açarak hasar ödeme süreçlerini yürüttük. Böylece depremin üzerinden henüz 24 saat geçmeden ilk hasar ödememizi gerçekleştirdik. Ankara Olağanüstü Yönetim Merkezimizde bulunan DASK Tırı ve hasar ekiplerimizden bir grup aynı gün bölgeye intikal etti. Sigortalılarımıza daha hızlı ve yüz yüze hizmet sunmak amacıyla bölgedeki illerimize DASK konteyner ofisleri kurduk.

Bu büyük felaket sonrası vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştırmak adına birçok yeni uygulamayı da hayata geçirdik. Öncelikle hasar ihbarından hasar inceleme sürecinin tamamlanmasına kadar geçen sürede vatandaşlarımıza maddi güvence sağlayarak yaralarını sarmak amacıyla DASK’ta bir ilk olarak avans ödemesi uygulamasını başlattık. Bunun yanında tarafımıza gelen ihbarların büyük kısmını oluşturan hafif hasarlı konutlar için de yeni bir çalışma daha başlattık ve sigorta bedelinin yüzde 15’i doğrudan ve muafiyet uygulanmadan sigortalılarımıza ödedik. Sigorta bedelinin yüzde 15’ini tahsil eden sigortalılarımızın, talep etmesi durumunda konutlarına bilirkişi göndererek yeniden değerlendirme yapılmasını sağladık. İpotekli konutlar için Bankalar Birliğiyle  iş birliği yaparak bireysel muvafakatname yerine topluca işlem yapılmasını sağladık ve bu sayede 50.000 TL’ye kadar olan hasarların doğrudan sigortalılarımıza ödemesini gerçekleştirdik. Yine süreç içinde poliçelerde yer alan iletişim bilgisinin yanlış olması durumunda, ödemelerin tahsil edilmesi için gerekli ödeme şifreleri sigortalımıza ulaşamadığından ödemelerin tahsil edilemediğini tespit ettik ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonunda e-Devlet yetkileriyle bir proje geliştirdik ve e-Devlet üzerinde bulunan “DASK Hasar/ Ödeme Sorgulama” adımına ek, yeni bir hizmet olarak “DASK Ödeme Şifre Hizmeti”ni ekledik. 

Depremin üzerinden geçen 4 ay gibi kısa bir süre içinde, tarafımıza ulaşan ihbarlardan işleme aldığımız, hasar evrakı tam ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından tespiti yapılabilmiş tüm konutların hasar ödemelerini tamamladık. Kurumumuza gelen hasar ihbarlarına ilişkin çalışmalarımız devam etti ve Ocak 2024 itibarıyla tarafımıza bildirilen yaklaşık 600 bin adet hasar ihbarına yönelik ödediğimiz tazminat tutarımız toplam 35 milyar TL’ye ulaştı. 

Depremin yaralarını sararken geleceği güvence altına almak için çalışmaya ve toplumsal fayda yaratacak projeler üretmeye de devam ediyoruz. 2014 yılından beri devam eden, bu yıl yedincisi düzenlenen “Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması”nda amacımız, inşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerine depreme dayanıklı bina tasarımı ve maket yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunmak, deprem mühendisliği mesleğini tanıtmak, öğrencileri bu alanda uzmanlaşmaları için teşvik etmek ve depreme dirençli bina bilincini arttırmaktır. Bu yılki yarışmanın finali, Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Gaziantep’te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenecek.

Tüm bunların yanında 1 Ocak 2024 itibarıyla geçerli olmak üzere Zorunlu Deprem Sigortası Tarifesi’ni güncelledik. Poliçe başlangıç tarihi 1 Ocak 2024 tarihi ve sonrası olan tüm poliçelerin teminatları güncel bedeller üzerinden hesaplanırken aynı zamanda teminatlar enflasyon koruması altında olacak, her ay belirlenen enflasyon oranına göre herhangi bir ek prim ödemesi yapılmadan güncellenecek. 

Son yıllarda sıklaşan ve gittikçe şiddetlenen doğa olaylarını tecrübe etmeye başladığımız bu süreçte, kurum olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındalığıyla DASK yapısında büyük bir dönüşüm başlatarak başta sel olmak üzere diğer tüm doğa kaynaklı afet türlerinin DASK’ın kapsamına dâhil edilmesiyle  ilgili çalışmalarımızda sona yaklaştık. Zorunlu Afet Sigortası Temmuz ayında hayatımızda olacak. Böylece tek bir poliçe üzerinden tüm doğa kaynaklı afetler için vatandaşlarımıza teminat sağlayabileceğiz. 

2024 yılında tüm vatandaşlarımızı evlerini DASK güvencesi altına almaya, süresi dolan poliçelerini yenilemeye ve daha güçlü bir finansal güvenceye sahip olmak için teminatlarını güncellemeye davet ediyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi