Lojistik, yardım sisteminin temel taşlarından birini oluşturmaktadır. Afetlere müdahale ve gerekli yardım malzemelerinin tedarikinden ihtiyaç sahiplerine hızla ulaştırılmasına kadar birçok faktör lojistik altyapının kalitesiyle doğrudan bağlantılıdır. İnsani yardım çalışmalarında lojistik planlama insan hayatının kurtarılması bakımından hayati derecede önemli olmaktadır.
Lojistik planlamada hazırlık safhasında sabit depoların konumu, kapasitesi, yardım stokları, bu stokların kimlerden veya nereden tedarik edileceği, taşıma araçları, bu araçların özellikleri, konumları, kapasiteleriyle profesyonel veya gönüllü çalışanlar arasında ne tür bir iş bölümü yapılacağı gibi hususlar önemlidir.
İnsani lojistiğin başarısı doğru zamanda, doğru kaynaklarla doğru yerde olabilmesiyle ölçülür. İnsani yardım çalışmalarında 25 yılını geride bırakan vakfımız, ülkemizin afet haritasındaki önceliklere göre yıl boyu yaptığı hazırlıklar kapsamında yeni lojistik çalışmalarını önemli ölçüde artırdı. Bu anlamda 2022, lojistik konusunda büyük atılımların yapıldığı bir dönem olmuştur. İstanbul’un Tuzla ilçesinde 8 bini kapalı depolama alanı olmak üzere toplam 14 bin metrekare alan üzerine kurulu Emre Yerli Afet Yönetimi ve Lojistik Merkezi hizmete girdi. Bu lojistik üssü sadece ülkemizdeki afetlere müdahale konusunda değil, Türkiye’nin insani elinin uzandığı tüm coğrafyalara yönelik yardımlarda avantaj sağlamaya başlamıştır. Örneğin Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşadığımız sellere müdahalede yardım kuruluşlarımızın verdiği çetin sınavda vakfımız da güçlü lojistik altyapısı sayesinde üstlendiği sorumlulukları zamanında ve gerektiği şekilde yerine getirmiştir. Benzer şekilde ciddi bir ekonomik kriz içindeki Afganistan’a tonlarca insani yardım malzemesinin trenlerle bölgeye gönderilmesi hususunda veya hâlen savaşın devam ettiği Ukrayna’da sivillere yönelik insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasında bu tür devasa lojistik merkezleri umut vericidir. Savaşın çıktığı günden bugüne Suriye’ye binlerce tır insani yardım malzemesi gönderen vakfımızın güçlü lojistik ağı ve merkezleri, bu yardım malzemelerinin kısa sürelerde organize edilmesinde hayati rol oynamaktadır. Yeni kurulan merkezimizin, bu anlamda hem ülke içinde hem de çevre coğrafyalarda afetlere müdahale konusunda önemli bir ihtiyacı karşılayacağına kuşku yoktur.
İnsani yardım ve afetlere müdahale konusunda kurumsal hazırlıkların en önemli ayaklarından birini de gönüllü mobilizasyonu oluşturmaktadır. Bu anlamda Türkiye’nin hemen tüm illerinde on binlerce gönüllüsü bulunan vakfımız, geçtiğimiz yıl boyunca arama kurtarmadan acil yardımlara kadar binlerce gönüllüsünü eğitimden geçirmiş, tatbikatlar yapmış ve olası afetlere müdahale konusunda daha donanımlı hâle getirmiştir. Hâlihazırda afetlere acil müdahale kapsamında Türkiye çapında üç binden fazla gönüllümüz eğitimli ve donanımlı şekilde sürekli koordinasyon hâlindedir. Dünyanın her yanındaki insani yardım çalışmalarına katılım konusunda hassasiyet ve özen gösteren insani yardım kuruluşları kimi zaman bu müdahaleler sırasında kendileri de mağduriyetler yaşayabilmektedir. Bu anlamda 2022, İHH ailesi açısından büyük acılar yaşadığımız bir yıl olmuştur. Önce 27 Mayıs 2022’de Lübnan’a afet eğitimi vermek üzere giden afet yönetimi sorumlumuz Emre Yerli’nin geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesi sadece İHH ailesi için değil, ülkemizde afet ve acil müdahale konusunda önemli bir ismin kaybı olarak kayıtlara geçmiştir.
Geçen yıl Batı Afrika ülkelerinden Togo’ya yardım için giden İHH ekibinin yaşadıkları da bu konuda insani yardım kuruluşlarının en kritik anlarda mağduriyetler yaşayabildiğini göstermesi bakımından önemlidir. Bu ülkede bir bölgeye insani müdahale için giderken trafik kazası geçiren yardım ekibinden Bursa İHH personeli Ercan Aksoy ve İHH gönüllülerinden Resul Çerezoğlu ve Togolu İHH gönüllüsü İbrahim Chabane hayatını kaybetmiş, ekibin diğer üyeleri yaralanmıştı. Bu tür tecrübeler sadece kutsal ve nitelikli bir amaç için hayatını riske atanları değil, onların geride bıraktığı aileleri ve mesai arkadaşları için büyük bir insani miras anlamına gelmektedir.
İnsani diplomasi, geçtiğimiz yıl içinde insan hayatını korumayı amaçlayan çok farklı boyutlarıyla devam etmiştir. Bu çerçevede savaş bölgelerinde kalmış çocuk ve kadınların ailelerine ve ülkelerine kavuşturulmaları 2022 boyunca sürmüştür. Suriye’de sıkışıp kalmış onlarca Azeri, Iraklı ve çeşitli Avrupa ülkeleri vatandaşlarının yurtlarına sağ salim dönmeleri için yürütülen insani diplomasi faaliyetleri vesilesiyle bu kişilere destek sağlanmıştır.