Kurulduğu günden bu yana bağımlılıklarla mücadelesine kararlılıkla devam eden bir kuruluştur Yeşilay. Yüzyılı aşkın bir maziden söz ediyoruz. Bu uzun zaman diliminde elbette pek çok şey değişti. Kuruluşumuzdan günümüze bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın da çalışma alanları çeşitlendi; alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dâhil oldu. 81 ilde 120 şubemiz, 578 ilçe temsilcimiz, 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezimiz, 2 Rehabilitasyon Merkezimiz, 110 bin gönüllümüz ve 97 Ülke Yeşilayımızla bugün çok daha geniş bir aileyiz. Bağımlılığa karşı verdiğimiz bu mücadelemizi ülkemizin ve dünyanın dört bir yanına taşıma niyetimize ilk günkü şevkimizle” hâlâ sımsıkı sarılıyoruz.
Kurucumuz Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman’ın tabiriyle “beşerin saadetini teminden başka emel beslemeyen” bir kurum olarak bu uğurda çok çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bağımlılıklarla mücadelede kilit rol oynayan önleme ve farkındalık çalışmalarımızla her geçen gün daha büyük kitlelere ulaşıyoruz. Bilimsel ve kanıta dayalı erken önleme ve farkındalık çalışmaları kapsamında hayata geçirdiğimiz Türkiye Bağımlılıkla Mücadele (TBM) programlarımızla her yıl yaklaşık 10 milyon öğrenci, 3 milyon yetişkine ulaşıyor; gelecek nesillerimizin bağımsız, sağlıklı ve iyi olmasını faaliyetlerimizin odağına koyuyoruz. Bağımlılıkla Mücadele eğitimlerini, 2023 itibarıyla uluslararası arenaya yaymak üzere Maarif Okullarında görevli öğretmenlere ve psikolojik danışmanlara yönelik uygulayıcı eğitim programlarına başladık. Bu amaçla Ağustos 2023’te Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde bulunan Türkiye Maarif Vakfı Okullarında TBM Uygulayıcı Eğitimi düzenledik. Program sonunda katılımcılar TBM uygulayıcısı olmaya hak kazandılar. Aynı kapsamda Uluslararası Yeşilay Federasyonuna bağlı Ülke Yeşilaylarında da eğitim verdik.
T.C. Millî Eğitim Bakanlığıyla birlikte yürüttüğümüz, amacı risk grubundaki öğrencilerin sigara, alkol, bağımlılık yapıcı madde ve riskli internet kullanımı gibi tedavisi güç ve maliyetli hastalıklara bağımlılığa dönüşmeden müdahale etmek olan Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM) kapsamında T.C. Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda 10.000 rehber ve psikolojik danışmana OBM formatör eğitimi verirken 13-18 yaş grubundaki 5458 öğrencimizle de birebir görüşme gerçekleştirdik. Türkiye’nin ilk ve tek okul temelli müdahale programı olan ve birincil önleme aşaması TBM’nin tamamlayıcısı niteliğindeki Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı’nı ülkemiz genelinde etkin ve yaygın hâle getirmek için çalışıyoruz.
Ergenlik çağındaki evlatlarımızın bağımlılığa karşı daha dirençli olmalarını sağlamak üzere uzman bir ekip tarafından geliştirilen Yeşilay Yaşam Becerileri Programı’mız da hız kesmeden devam ediyor. Öğretmenlerin ve psikolojik danışmanların çok kıymetli desteğiyle yürüttüğümüz bu proje öğrencilerin bağımlılıklardan uzak kalmalarını sağlamayı, sağlıklı yaşam hakkında öğrencileri bilgilendirmeyi, öğrencilerin bu bilgileri gündelik yaşamlarının birer pratiği hâline getirmelerini hedefliyor. Bu programla çocuklarımız ve gençlerimiz bağımlılık yapıcı herhangi bir maddeye “Hayır!” demeyi öğreniyor, stres anlarında çözümü bağımlılık yapıcı maddede aramak yerine streslerini yönetebiliyor ve doğru kararlar alarak yollarına devam edebiliyorlar.
Yeşilay bugün, sadece önleme ve farkındalık çalışmalarıyla değil müdahale alanındaki çalışmalarıyla da toplum sağlığına hizmet ediyor. 2015 yılında hayata geçirdiğimiz, Türkiye’ye özgü bir model olan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimiz (YEDAM) üzerinden 81 ilimiz ve KKTC’de toplam 107 noktada bağımlı bireylere ve ailelerine ücretsiz psikososyal destek vererek onlara renklerini yeniden kazandırıyoruz. YEDAM Danışmanlık Merkezi hattımız Eylül 2023 itibarıyla 1 milyonuncu çağrısını aldı.
Bağımlılıklarla mücadelemiz yaşamın her alanında sürüyor. Sanat, spor ve çeşitli faaliyetlerle özellikle gençleri bağımlılıklar konusunda bilinçlendirip farkındalık oluşturuyoruz. Sekizincisini düzenleyeceğimiz Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’na geçen sene 68 ülkeden toplam 1130 katılımcı başvuruda bulundu, yarışma kapsamında tarafımıza 1901 karikatür iletildi.
Türkiye’nin 50’den fazla ilinde ve dünyanın birçok ülkesinde aynı gün düzenlenen Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu’yla her yıl binlerce bisikletli iyi ve sağlıklı yaşam için pedal çevirmeyi sürdürüyor. Gerçekleştirdiğimiz 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu’na Türkiye genelinde toplam 12 bin sporcu katıldı.
T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, Münazara ve Hitabet Derneği, Vakıf Katılım Bankası iş birliğiyle Türkiye genelinde düzenlediğimiz Liseler Arası Münazara Turnuvamıza 2023 yılında 10.000’in üzerinde öğrenci ve 4.000’e yakın öğretmen katıldı.
Farkındalık oluşturmak amacıyla yürüttüğümüz bir diğer projemiz Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’nın yedincisini düzenledik. 2015 yılından bu yana düzenlediğimiz yarışmaya 2023 yılı itibarıyla toplamda 5.660 başvuru yapıldı.
2023 yılını en çok da gönlümüzde derin yaralar açan 6 Şubat Depremleri’yle hatırlayacağız. Yeşilay olarak sadece bağımlılıklarla mücadelede değil toplumsal dayanışmaya ihtiyaç duyulan her alanda sorumluluk aldık, alıyoruz Depremden etkilenen 11 ilimizde, Çocuk Dostu Alan bağlamına uygun yürütülen Benim Kulübüm Yeşilay Tırı projemizle çocuklarımızın afet nedeniyle yaşadıkları travmanın etkilerini azaltmak, uyum sorunlarını en aza indirmek ve kişisel gelişimlerine destek olmak için Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ve Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketiyle (TÜMOSAN) güçlerimizi birleştirdik. Hayata geçirdiğimiz bu projeyle 350 binden fazla çocuğumuza destek olduk ve olmaya devam ediyoruz.
Bir asırdır olduğu gibi bugün de bağımlılıklarla mücadelemizi genişletmek, iyi ve sağlıklı yarınlar için insanlarımıza hizmet etmeyi sürdürmek en önemli sorumluluğumuz. Ulusal ve uluslararası arenada bağımlılıkla mücadele alanında lider kuruluş kimliğimizle tecrübemiz ve birikimlerimize dayanarak daha fazla sosyal etki yaratmaya, gönüllülerimiz ve profesyonellerimizle birlikte mücadelemize güç katmaya devam edeceğiz.