2021’de Göç Çalışmaları

Gerard Karl Waite
IOM Türkiye Misyon Şefi

Türkiye’deki insani yardım topluluğunun kararlı bir üyesi olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), insani yardım alanında gelecekteki iş birliğini güçlendirmek için Türk Kızılay ile bir mutabakat zaptı imzaladı. IOM ve Türk Kızılay iş birliğinden gurur duyuyor ve bunu her iki kuruluşun birlikte daha iyi çalışma kapasitesinin önemli bir uzantısı olarak görüyoruz.

IOM, Türkiye’de göçün her alanında çalışarak otuz yılı aşkın süredir mevcut göç yönetimi ve stratejisini desteklemek için Türkiye Devleti ile yakın çalışmakta, göçmenlerin ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyetler ve projeler yürüterek hem göçmenlere hem mültecilere hem de ev sahibi topluluklara insani yardım sağlamaktadır. 2021’de IOM, çeşitli alanlarda faaliyetlerine devam etmiştir.

IOM’nin insani yardım çalışmalarının hayati bileşenlerinden biri olan Göçmen ve Mülteci Destek Programı, hassas durumdaki mülteci, göçmen ve ev sahibi toplulukların COVID-19’dan etkilenen kişi ve aileleri başta olmak üzere 500 binden fazla faydalanıcıya yardım sağladı. IOM; sağladığı nakit yardımı, hijyen ve gıda dışı maddelerin dağıtımı, koruma ve ruh sağlığıyla psikososyal destek gibi çok yönlü yardımlar sayesinde yerel kurumların salgınla mücadelesini de destekledi. İlaveten IOM, okul taşımacılığı, toplumsal istikrar, barınma,  su sanitasyon ve hijyen projeleri yanında kışa hazırlık için nakit kart desteği ve hızlı etkili hibeler, girişimcilik ve inovasyon eğitimi, küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) ve tarımsal destek dâhil çeşitli geçim kaynakları projelerini uygulamaya devam etti.

IOM, Gaziantep Üniversitesi kampüsünde dijital üretim süreçlerini destekleyecek “FabLab”ı hizmete açtı. Merkez, dijital teknolojilerle ilgili bilgi paylaşımı ve deneyim aktarımı sağlayarak herkes için erişilebilir çalışma alanı sunmaktadır. Bunun yanı sıra IOM’nin Adana, Ankara, Gaziantep, Mersin ve Şanlıurfa’daki Belediye Göçmen ve Toplum Merkezleri; yararlanıcılara doğru bilgi, yasal ve tıbbi sevkle danışmanlık sağlamak için çevrim içi ve yüz yüze çalışmaya devam etti.

IOM’nin Akdeniz’deki faaliyetleri, göçmenler için Türkiye’nin hem geçiş hem de varış ülkesi olması nedeniyle önemlidir. IOM Türkiye Akdeniz Müdahale Programı, kurtarılan göçmenlere insani yardım sağlamak için 2021’de Ege kıyısında Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ve belirli yerlerde Türk jandarma ve polisiyle çalışmaya devam etti. IOM Türkiye mobil ekipleri gıda kolileri, hijyen setleri, telefon kartları gibi temel yardım malzemelerini sağlarken psikolojik ilk yardım, tercüme hizmetleri yanında Türkiye’deki göçmen hakları, deniz yoluyla düzensiz geçiş girişimlerine ilişkin tehlikeler ve benzeri konularda bilgilendirmeler yaptı.

2021’de Akdeniz Müdahale Programı, Sahil Güvenlik tarafından kurtarılan yaklaşık 12 bin göçmene ve Türk kolluk kuvvetleri tarafından karada yakalanan 600 göçmene insani yardım sağladı. IOM, Sahil Güvenliğin iş birliğiyle ihtiyaçları gözlemledi ve sahadaki mobil ekip sayısını arttırdı. COVID-19 salgınıyla mücadelede devam eden kısıtlamalar nedeniyle bazı sıkıntılarla karşılaşan mobil ekipler, Türkiye Devletinin de desteğiyle insani yardım ulaştırmaya devam etti. IOM, mevcut yardımların yanı sıra göçmenlere ve sahil güvenlik ekiplerine maske, eldiven, dezenfektan, hijyen seti ve koruyucu giysi dağıtırken Dikili’deki göçmen bekleme alanında da rehabilite çalışmaları gerçekleştirdi.

Kuzeybatı sınırında devam eden yardım faaliyetleri kapsamında Edirne’deki IOM mobil ekibi; çeviri hizmetleri, danışmanlık, farkındalık arttırma, psikolojik ilk yardım ve insani yardım malzemelerinin kolluk birimlerine dağıtımı gibi faaliyetlerine devam etti. Ocak-Kasım 2021 arasında IOM Edirne Ofisi, 25 bin 254 göçmen ve mülteciye ulaştı ve bu yararlanıcıların özel ihtiyaçlarını belirledi. Edirne’deki ekip, 2021’de 5’i Türk Kızılay’a sevk edilen aile birleşimi vakaları olmak üzere 51 vaka tespiti ve sevki gerçekleştirdi. IOM, Edirne’de ayrıca 2021’de yardımdan yararlananlara 80.130 gıda ve gıda dışı malzeme dağıttı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi