Yurt içinde ve dışında eğitimden sosyal ve hayri hizmetleri destekleme faaliyetlerine kadar insana dokunan her alanda proje geliştiren Türkiye Diyanet Vakfı, insani yardım alanında da Türkiye’deki diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte Türk milletinin yardım elini mazlum ve mağdurlara ulaştırmaktadır.
2020 yılında yurt içinde Elazığ, Bingöl, İzmir ve Giresun’da yaşanan deprem ve sel gibi doğal afetlerin yanı sıra COVID-19 pandemisi sürecinde, Ramazan ve Kurban dönemlerinde ülke genelinde ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştıran Türkiye Diyanet Vakfı, yurt dışında da su kuyusu, ramazan, kurban ve gıda yardımı, iyilik konutları gibi projelerle mazlum ve mağdurların yaralarına merhem oldu.
Elazığ Sivrice merkezli olan, Malatya’nın ilçeleri Doğanyol ve Pütürge’de de yıkıma neden olan deprem sonrası bölgeye intikal eden Türkiye Diyanet Vakfı, süreç boyunca toplam 45.000 kişilik sıcak yemek, 102 depremzedeye konteyner ev, 31 tır ayni yardım malzemesini ihtiyaç sahiplerinin hizmetine sunmuştur. Yapılan çalışmalar sonucunda yaklaşık 50.000 kişiye ulaşılmıştır.
Karlıova ve Adaklı şubelerimiz tarafından ailelere 800 gıda kolisi dağıtılarak toplam 4.800 kişiye ulaşılmıştır. Giresun’da yaşanan selin ardından 600 gıda kolisi ve 2.000 adet bardak su bölge halkına dağıtılmış ve bu yardımlardan toplamda 3.000 kişi istifade etmiştir. İzmir Depreminin olduğu ilk andan itibaren toplam 30.000 kişilik sıcak yemek dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca gıda kolisi, hijyen paketi, ayakkabı, soba gibi ayni yardım çalışmaları ile yaklaşık 10.000 kişiye ulaşılmıştır.
Vakfımız, “Bir Damla Hayat Projesi” kapsamında 50 ila 500 metre derinliklere sahip, hayvanların da istifade edebileceği ve tarımsal sulamanın da yapılabildiği su kuyusu ve vakıf çeşmesi açarak temiz içme suyuna ulaşamayan milyonlarca kişiye umut olmuştur.
2020 yılı içerisinde 20 ülkede 143 su kuyusu ve vakıf çeşmesini hizmete açan Türkiye Diyanet Vakfı, 2015 yılından bu zamana kadar temiz içme suyuna erişmekte güçlük yaşayan 32 ülkede 440 su kuyusu ve vakıf çeşmesini hizmete açarak yaklaşık 6 milyon kişinin istifadesine sunmuştur.
Türkiye Diyanet Vakfı, “Kardeşini Unutma Beklenen Sensin” Ramazan programı kapsamında 2020 yılında yurt içi ve dışında 40,5 milyon TL’lik yardım gerçekleştirmiştir. Yurt içi Ramazan programı çerçevesinde 81 ilde toplam 1.804.982 kişiye, yurt dışında ise 39 ülkedeki 183 bölgede 254 bin 275 kişiye insani yardım ulaştırıldı. “Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” projesi kapsamında 2020 yılında yurt içinde 430 il ve ilçede, yurt dışında 74 ülkedeki 308 bölgede toplam 557.311 hisse kurban kesilmiş, adak, akika, şükür kurbanları ile toplam 573.024 hisseye ulaşılmıştır. Toplamda yaklaşık 25 milyon kişiye kurban yardımı ulaştırılmıştır.
Filistin’de ramazan ve kurban yardımları dışında Gazze’de İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerine 32.500 USD gıda ve nakit kira desteği verilmiş, 25 dezavantajlı aile ve 40 yetim ailesi yararlanmıştır. Yemen’de yaşanan sel felaketi nedeniyle, 4.537 gıda kolisi, 400 su deposu, 560 mutfak araç gereci, 800 yatak, her aileye 3 battaniye olmak üzere toplam 4.537 aileye yardım ulaştırılmıştır. Ülke genelinde 300 bin USD’lik insani yardım çalışması gerçekleştirilmiştir. Bangladeş-Arakan’da Cox’s Bazar şehrinde bulunan mülteci kamplarına mesleki eğitim tesisleri (sabun ve dikiş atölyeleri) faaliyetlerimizle toplamda 200 kadın mülteciye dikiş nakış eğitimi verilmiş ve yaklaşık 80.000 litre farklı tiplerde (el sabunu, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı) sıvı sabun üretilmiş ve 400 bin kişiye fayda sağlanmıştır. Mültecilere periyodik olarak dağıtımları gerçekleştirilmiştir. İyilik Okulu adıyla ilk ve ortaöğretim seviyesinde örgün eğitim desteği verilerek 240 öğrenci eğitim almaya başlamıştır. Mülteci kamplarında geçtiğimiz yıllarda yaptırmış olduğumuz 6 su kuyusunun tadilatları yapılarak 120 bin ihtiyaç sahibinin istifadesine sunulmuştur. Ayrıca bölge halkına 4.500 adet şemsiye ve 1.000 adet battaniye dağıtılmıştır. Endonezya’da 2020 yılı başında meydana gelen sel felaketi sonrasında 340 adet gıda paketi dağıtımında ve 64.000 litre temiz içme suyu yardımında bulunulmuştur.
Lübnan’da Beyrut Limanında meydana gelen patlama sonrası 18.000 dolar acil gıda yardımı yapılmış ve patlamadan etkilenen 5 ev onarımı, 1 cami (Osman Bin Affan Camii) onarım ve restorasyonu ile 1.100 kişilik gıda ve 1.100 hijyen paketi dağıtımı sağlanmıştır. Sudan’da yaşanan sel felaketinin ardından 5.000 kişiye gıda ve barınma malzemeleri ulaştırılmıştır.
Türkiye Diyanet Vakfı; İdlib, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Bölgelerinde 4 milyon 695 bin kişiye sıcak yemek, 41 milyon 942 bin ekmek, 6.236 kıyafet yardımı, 2.880 öğrenciye eğitim imkanı, 2.431 din görevlisine nakdi ücret desteği, 15.900 kuran kursu öğrencisine eğitim desteği ve bölgedeki kuran kurslarında kullanılmak üzere 374.844 litre yakıt desteği sağlanmıştır. Ayrıca yurt içindeki 1.003 şubemiz aracılığıyla bölgeye 395 tır yardım malzemesi gönderilmiştir. Bölgedeki öğrencilere dönemsel olarak kırtasiye yardımları yapılmaktadır.
İdlib ve Fırat Kalkanı Bölgesinde “Bir İyilik Sıcak Bir Yuva” projesi kapsamında yapılması düşünülen 5.000 iyilik konutunun 1.753’ü tamamlanarak ailelere teslim edilmiştir. 30 metrekare olarak inşa edilen konutlarla ailelerin sıcak bir yuvaya kavuşması sağlanmıştır. Cami, okul, kültür merkezine sahip su ve enerji olarak kendine yetebilen 108 daireden oluşan kompleks ile dezavantajlı ailelere barınma ve eğitim desteği sağlanmıştır. 807 kadın ve yetimin bulunduğu Hz. Aişe, Zemzem ve İman kamplarının giderleri Türkiye Diyanet Vakfı tarafından karşılanmıştır. Gönüllü doktorlar ile kamplarda yaşayan sığınmacılar haftalık periyotlarla muayene edilerek 200 kişiye ilaç desteği verilmektedir.
Tomurcuklar Rehabilitasyon Merkezinde yıllık 600 savaş mağduru çocuğa işitme, fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmeti ile kırtasiye malzemesi desteği verilmektedir.
Türkiye Diyanet Vakfı eğitim alanında da yurt dışında 14 ülkede 25 eğitim projesi, yurt içindeyse burs programları kapsamında 8.193 öğrenciye burs ve eğitim desteği sunmaktadır.
Türkiye Diyanet Vakfı olarak 2020 yılı faaliyetlerimiz kapsamında özellikle kriz bölgelerine ve yurt içindeki ihtiyaç sahiplerine dönük rutin çalışmalarımız devam etmiş, yurt içinde meydana gelen deprem ve doğal afetler ile salgın sürecindeki yardım faaliyetleri öne çıkmıştır. Yurt içi Ramazan çalışmalarımız salgın nedeniyle mağdur olan insanlara yönelik olmuştur. Yurt dışında da Suriye ile Afrika ülkelerine yönelik insani yardım çalışmaları ağırlık kazanmıştır. Salgın nedeniyle ülke ve bölgelere erişim kısıtı nedeniyle paydaş kurumların önemi ortaya çıkmıştır.
2020 yılı içerisinde yurt içinde Elazığ, İzmir, Bingöl Karlıova depremleri ile Giresun sel felaketinde mağdur olan afetzedeler için yardım faaliyetlerimiz öncelenmiş, yurt dışında ise salgın etkisiyle Afrika faaliyetlerimize hız verilmiş, Balkanlar ve Türk Cumhuriyetlerine yönelik çalışmalarımız yavaşlatılmıştır. Suriye, Lübnan ve Bangladeş çalışmalarımız tüm yoğunluğu ile devam etmiştir.
Son olarak, 2020 yılı COVID-19 pandemisi günlük ihtiyaçların giderilmesine yönelik yardım faaliyetlerinden daha çok sürdürülebilir ve kalıcı faaliyetlerin desteklenmesinin daha verimli olduğuna dair kanaatimizin güçlenmesine neden olmuştur. Saha çalışmalarından ve paydaşlarımızdan alınan geri dönüşler de bu tespitimizi kuvvetlendirmiştir. Dolayısıyla kalıcı ve sürdürülebilir faaliyetlerin öncelenmesine gelecek yıllardaki planlamalarımızda yer verilecektir. Paydaşlarımız ile iletişim ve çalışma alanlarının genişletilmesi için de ortak projeler üretilecektir.