Dünya savaşlar, sağlık, göç, iklim, afet ve ekonomi başta olmak üzere büyük krizlerle boğuşmaktadır.
Derinleşen insani krizler milyonlarca insanı olumsuz etkilediği gibi başka sorunların doğmasına da kapı aramaktadır. Bu noktada dara düşenin imdadına yetişmek, yorgun insanların yüreklerini ferahlatmak, yeryüzünde kötülüğü iyiliklerle savmak için Türkiye kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla el ele vererek dünyadaki acıları ve sıkıntıları hafifletme vazifesini üstlenmektedir.
İnsani yardımlar konusunda tarihinden ve kadim kültüründen kaynaklanan güçlü bir geleneğe sahip Türkiye yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da mağdurlara yardımda bulunmayı insani bir görev, sorumluluk ve yeryüzünün istikrarında önemli bir unsur olarak görmektedir.
İnsani yardım faaliyetlerinde aktif bir rol oynayan Türkiye ırk, din, dil, cinsiyet farkı gözetmeksizin dünyada ihtiyaç duyulan her yere süratle yardım ulaştırmaya gayret göstermektedir. Küresel İnsani Yardım Raporları Türkiye’nin gayrisafi millî hasılasına göre dünyanın en çok yardım yapan ülkesi olduğunu, dünyaya iyilik tohumlarını ektiğini kanıtlamaktadır.
Türkiye Diyanet Vakfı kadim iyilik zincirinin günümüzdeki en güçlü halkalarından biri olarak yaklaşık yarım asırdır hayır yolculuğunda görevini ifa etmektedir. Hayırsever milletimizin destekleriyle Türkiye başta olmak üzere 149 ülkede faaliyet gösteren Vakıf, büyük küçük ekilen her bir tohumun; insanları, toplumları, dünyayı değiştireceğine inanmaktadır.
Eğitimden sosyal faaliyetlere, barınmadan gıdaya, afetle mücadeleden acil insani yardımlara ve dinî hayatı destekleme faaliyetlerine kadar pek çok alanda çalışmalarını hızla sürdürürken kriz bölgelerinde ve ihtiyaç duyulan coğrafyalarda da aktif şekilde faaliyetlerini yürütmektedir.
Türkiye Diyanet Vakfı, ülkemizin bir gerçeği olan afetlere karşı hızlı ve doğru şekilde müdahale etmek amacıyla 6 ilde AFAD’ın çatısı altında arama-kurtarma ekipleri kurmuştur. Kamu kurumlarıyla eş güdümlü hareket edecek söz konusu arama-kurtarma ekiplerinin kısa sürede 81 ilde de kurulması hedeflenmektedir.
Afet anında kullanılmak üzere Türkiye Diyanet Vakfının envanterinde 1 adet mobil mutfak tırı, 3 adet mobil ikram, 1 adet acil müdahale, 1 adet koordinasyon ve 1 adet arama kurtarma aracı bulunmaktadır. Türkiye Diyanet Vakfı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından “Beslenme Akreditasyon” sertifikası alan ilk sivil toplum kuruluşu olma özelliği de taşımaktadır.
Kriz bölgelerinde ve diğer ihtiyaç bulunan coğrafyalarda etkin şekilde faaliyet yürüten Türkiye Diyanet Vakfı, başta ülkemiz olmak üzere 2022’de 2 milyonu aşkın insanı 265 milyon liralık zekâtla buluşturmuştur. Zekâtlar, yurt içinde ve dışında eğitim faaliyetlerinde, insani krizlerde, açlıkta, yoklukta ve kıtlıkta değerlendirilmektedir. Dünyanın en büyük insani krizinin yaşandığı Yemen ve Arakan için yapılan şartlı zekât bağışları, bölgedeki ihtiyaç sahibi insanlar için kullanılmaktadır.
Sel baskınlarıyla mücadele eden Pakistan’daki derinleşen insani krizin giderilmesine katkı sunan Türkiye Diyanet Vakfı, ülkeye 240 ton gıda ve çeşitli insani yardımda bulunmuştur. İnsani krizlerin yoğun olarak yaşandığı Bangladeş, Afganistan, Ukrayna, Suriye, Filistin, Afrika, Arakan, Yemen ve Endonezya’da da vakfın yardım faaliyetleri sürekli devam etmektedir.
“Bir Damla Hayat” projesi kapsamında 50 ila 500 metre derinliklere sahip, güneş enerjisiyle çalışan, tarımsal sulamanın yapılabildiği, hayvanların da istifade edebileceği su kuyusu ve vakıf çeşmesi açarak kurak coğrafyalara hayat olmaya çalışan Vakıf temiz içme suyuna ulaşamayan milyonlarca kişiye umut olmaktadır. 2022’de 25 ülkede 350 su kuyusu ve vakıf çeşmesini bölgedeki insanların istifadesine sunarak 2 milyon kişinin temiz içme suyuna kavuşmasını sağlamıştır. Kurak coğrafyalara hayat olmaya çalışan Vakıf, proje başladığından bugüne kadar 8 milyon kişiye umut olmuştur.
Çalışmalarında eğitimi önceleyen Türkiye Diyanet Vakfı, burs programları kapsamında 10 bini yerli, 26 bini uluslararası olmak üzere 36 bin öğrenciye yeni eğitim-öğretim yılında burs desteği sunmuştur. Vakıf, kurulduğu günden bu yana 300 bini aşkın öğrenciye burs desteği vererek imkânı kısıtlı öğrencilerin yanında olmuştur.
Türkiye Diyanet Vakfı, kuruluşundan beri 2 milyon 587 bin 753; 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ise 39 ilde 10 bini aşkın öğrenciye kıyafet ve kırtasiye desteği vermiştir.
Vakfın Kadın, Aile ve Gençlik Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 2022’de yürütülen “İyilik Atölyeleri”, “Kış Bayramı”, “1 İyilik 1 Fidan”, “Hayata Başlarken”, “Unutursan Yetim Kalır”, “Hayata Köprü Sanat”, “Ramazan’ın Şifası Yetimin Sofrası”, “Saha Çalışmaları”, “Büyüğüne Hürmet Ömrüne Bereket”, “İçimizi Isıtan İyilik”, “Can Dostlarımızın Yanındayız”, “Hediyem Kitap Olsun” projeleriyle 2 milyona yakın insana ulaşılmıştır.
Türkiye Diyanet Vakfı, “Kardeşini Unutma Beklenen Sensin” temasıyla yurt içi Ramazan programı çerçevesinde 81 ilde, 922 ilçede toplam 1 milyon 246 bin kişiye, yurt dışında ise 83 ülke 273 bölgede 895 bin kişiye insani yardım ulaştırarak toplamda 2 milyon 150 bin kişinin hayatına dokunmuştur.
“Kurbanını Paylaş Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla yürüttüğü Kurban programı kapsamında yurt içinde 81 il ve 922 ilçede, yurt dışında 82 ülke 375 bölgede toplam 525 bin 550 kurban kesilmiş ve yaklaşık 22 milyon ihtiyaç sahibine kurban yardımı ulaştırılmıştır.
“Hediyem Kur’an Olsun” projesiyle yurt içinde 89 bin yurt dışında ise 161 bin olmak üzere toplamda 250 bin Kur’an-ı Kerim ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır.
2022’de 40 milyondan fazla insanın yardımına koşan Türkiye Diyanet Vakfı sürdürdüğü yardımlarla mazluma umut olmaya devam etmektedir.
Vakıf, “Yeryüzünde İyilik Egemen Oluncaya Kadar” hedefinden güç alarak ülkemizde ve dünyada toplumsal barış ve huzuruyla toplumun dinî, sosyal ve kültürel gelişimine yönelik her faaliyeti önemsemekte ve çıkılan bu hayır yolunda yapılan yardımlarla sevinç kapılarının anahtarı olmayı sürdürmektedir.