Bağımlılıkla Çok Yönlü Mücadele

Mücahit Öztürk
Prof. Dr., Yeşilay Başkanı

Bağımlılık tüm dünyada önemli bir toplumsal sorun olmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre, yıllar içerisinde bağımlı olan kişi sayısı giderek yükselmekte, bağımlılık nedeniyle yaşanan kayıplar artmaya devam etmektedir.

Yeşilay olarak 100 yıllık tecrübe ve birikimimizle insanlığı ve geleceğimizi tehdit eden bağımlılık sorunuyla çok yönlü mücadele ediyor ve bu soruna kalıcı çözümler üretiyoruz.

Yeşilay, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında toplanan ve 12 ilgili Bakanlığın Bakan seviyesinde temsil edildiği Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nda Yeşilay Genel Başkanı tarafından temsil edilmektedir. Bağımlılıkla mücadele eylem planları kapsamında; Bağımlılıkla Mücadele Kurulu, Teknik Kurul ve Bağımlılıkla Mücadele İl Kurulları’nda yer almakta, Paydaş Kurum Çalışma Grupları, Ulusal Çalıştaylar ve Bölge Değerlendirme Toplantılarına aktif olarak katılım sağlanmaktadır.

Bağımlı ve yakınları için ücretsiz ayaktan destek hizmeti sağlamak amacıyla 2015 yılında hayata geçirilen Yeşilay Danışmanlık Merkezleri, 2020 yılı sonu itibariyla Türkiye geneli ve Kıbrıs’ta olmak üzere toplam 53 ilde 66 merkezde hizmet vermektedir.

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Programı (TBM); tütün, alkol, madde, teknoloji bağımlılıkları ile ilgili olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın artırılması ve bu hedef kitlenin sağlıklı yaşam prensiplerine yönelik bilgilendirilmesi ile bağımlılık türlerinin önüne geçilmesi amaçlanan bir eğitim modeli programıdır. Millî Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirilen bu programda 32.872 rehber öğretmen vasıtasıyla her yıl 10 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşılmaktadır.

Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı (OBM) kapsamında ergenlerde tütün, alkol, madde kullanımına yönelik okul temelli kısa müdahale programını hayata geçiriyoruz. Pilot uygulama eğitimlerinde rehber öğretmenlere, öğrencinin durumunun nasıl tespit edileceği, madde kullandığının öğretmen tarafından nasıl anlaşılacağı, gencin tedaviye nasıl ikna edilebileceği, ailenin durumdan haberdar edilmesi ve desteklenmesi, aile içi ilişkilerin tespiti, öğrencinin riskli durumdan ailesinin desteğiyle nasıl kurtulabileceği anlatılmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı ile hayata geçirilen projede birçok öğrenci ile olumlu çalışmalar yürütülmeye devam edilmektedir.

Ülkemizde ve dünyada bağımlılıkla mücadele kapasitesini artırmak ve yerel projeleri desteklemek amacıyla Mali Destek Programları düzenlenmektedir. Ulusal mali destek programları kapsamında 6 destek programı uygulanmıştır. Programlar kapsamında sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden 713 başvuru alındı. 51 proje sahada uygulanarak toplamda 2.030.643.-TL fon desteği sağlanmıştır.

COVID-19 pandemisinin başladığı ilk dönemde toplumsal dayanışma adına psikolojik desteğe ihtiyaç duyan vatandaşlara destek olmak amacıyla ücretsiz psikolojik destek hattı hayata geçirildi. Projeyle; toplamda 2.286 kişiye telefon desteği ve 73 kişiye online terapi hizmeti sağlandı. Hattı arayan ve intihar eğilimi olan 22 kişiye ise bu durumla başa çıkabilmeleri için destek verildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi