Deprem Geçecek, Hayat Devam Edecek

Mesut Güçlü
DASK Genel Sekreteri

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), kurulduğu ilk günden itibaren olduğu gibi 2022’de de üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmek için tüm gücüyle çalıştı. 2022’de yürüttüğümüz çalışma ve projelerin arasında yıllardır devam eden ve artık gelenekselleşmiş başlıklar olduğu gibi ilk defa 2022’de gündeme gelen gelişmeler de söz konusu. Bu yazıda DASK’ın 2022’de yürüttüğü çalışmaları aktarmak isteriz.

DASK, “Deprem Geçecek, Hayat Devam Edecek” yaklaşımıyla deprem sonrasında vatandaşların hayatlarının kaldığı yerden devam edebilmesine aracılık eder. Kuruluşundan bu yana “Zorunlu Deprem Sigortası” poliçesi edindirme ve sistemi yönetme faaliyetlerini yerine getiren DASK, bir deprem ülkesi olan Türkiye’de tüm vatandaşları depreme hazırlık yapmaya teşvik etme misyonuyla çalışır. Bu görevin en temelinde Türkiye’yi daha güvenli bir geleceğe hazırlama hedefi yer alır.

DASK tarafından geliştirilen “Önceliğimiz Güven, Sorumluluğumuz Güvence” projesi de “Dersimiz Deprem, Yaşasın Önlem” sloganıyla Türkiye’yi depreme karşı daha güvenliği bir geleceğe taşıyacak en önemli adımlardan biri olarak yerini almıştır. DASK ve MEB iş birliğiyle ilkokul 4. sınıf öğrencilerine yönelik hayata geçirilen bu proje, 2018-2019 eğitim öğretim yılında başlamış, 2021-2022 eğitim öğretim yılında 1-7 Mart Deprem Haftası ve 23-28 Mayıs Sigorta Haftası’na özel etkinliklerle öğrencilerde deprem ve “Zorunlu Deprem Sigortası” bilincini pekiştirme hedefiyle 500 okuldaki 70 bin öğrenciye ulaşılmıştır. Projenin 2022-2023 eğitim öğretim dönemini kapsayan eğitimleri ise 25 ildeki 250 okulda gerçekleştirilmiştir. Bu zamana kadar yapılan çalışmalar sonunda yaklaşık 500 bin kişiyle temas edilmiştir. 1-7 Mart Deprem Haftası’na özel hazırlanan eğitime dair tüm içeriklere dask.gov.tr adresindeki “Sosyal Projeler” sekmesinden ve DASK Türkiye Youtube kanalından ulaşılması mümkündür.

2014’ten beri devam eden ve bu yıl yedincisi düzenlenen “Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması”nda amacımız, inşaat mühendisliği ve mimarlık öğrencilerine depreme dayanıklı bina tasarımı ve maket yapımı aşamalarında çalışma fırsatı sunmak, deprem mühendisliği mesleğini tanıtmak, öğrencileri bu alanda uzmanlaşmaları için teşvik etmek ve depreme dayanıklı bina bilincini artırmaktır.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu olarak, doğa kaynaklı afet anında ve sonrasında vatandaşlarımıza en kısa zamanda destek sunmaya başlamak ve iş sürekliliğini sağlamak her zaman birinci önceliğimizdir. Bu öncelikten hareketle DASK Olağanüstü Yönetim Merkezi, Ankara’da açılmış olup  DASK’ın ana veri merkezi, yedeği İstanbul’da olmak üzere Ankara’ya taşınmıştır.

Son dönemde yaşadığımız sel ve orman yangınları, DASK bünyesine dâhil edilebilecek diğer doğa kaynaklı afet türlerinin neler olabileceği ve DASK’ın depreme karşı finansal güvence olarak sunduğu “Zorunlu Deprem Sigortası”nın “Afet Sigortası”na dönüştürülmesi konusunun gündeme getirilmesini sağladı. Bu doğrultuda kamu yararı gözetilerek başta sel olmak üzere diğer doğa kaynaklı afet türlerinin zorunlu deprem sigortasına dâhil edilmesiyle ilgili çalışmalara başladık. Proje kapsamında değerli akademisyenlerin bir araya geldiği tecrübeli  bir ekiple hem sigorta şirketleri hem de vatandaşların taleplerini karşılayacak bir ürün oluşturuyoruz. Yapılan çalışmalar 2024 yılı başında uygulamaya alınacaktır.

DASK tarafından 2022 itibarıyla “Zorunlu Deprem Sigortası”nın tarife ve teminatlarında yeni bir dönem başlatıldı. Teminatları iki katına çıkarıldı ve poliçe yenilemelerinde yapılan indirim yükseltildi. 

Başarılı ve güçlü adımlar attığımız bir yılı geride bırakırken tüm vatandaşlarımızı “Zorunlu Deprem Sigortası” ile kendilerini finansal güvenceye almaya ve %100 sigortalılık hedefimize ortak olmaya çağırıyoruz.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi