Yeşilay Varsa Hayat Var

Mücahit Öztürk
Prof. Dr., Yeşilay Genel Başkanı

Yeşilay olarak 103 yıldır insanlık için verdiğimiz mücadeleyi ilk günkü heyecanımızla sürdürüyoruz. Alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığına karşı ulusal ve uluslararası alanda canla başla çalışıyoruz. 120 Yeşilay şubemiz, binlerce gönüllümüz, yönetimimiz, paydaşlarımız ve tüm destekçilerimizle bağımlılıklara karşı bilinçlendirme ve farkındalık oluşturmaya devam ediyoruz. 

Her yıl birçok proje, etkinlik ve faaliyeti hayata geçiyoruz. 2015’te ülkemiz için önemli bir projeye başladık ve Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizin ilk adımlarını attık. Böylece bağımlı bireylere ve yakınlarına ücretsiz psikososyal tedavi hizmeti vermeye başladık. Günümüzde 81 ilimiz ve KKTC’de olmak üzere sayısı 107’ye ulaşan Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizle her yıl binlerce insanımızın tertemiz bir hayata adım atmasına vesile oluyoruz. Beş bağımlılık türüne karşı 2016-2022 arasında yaklaşık 45 bin insanın hayatına dokunduk. Türkiye İş Kurumu ile iş birliğimiz çerçevesinde ise 169 danışanımıza istihdam sağlanmasına yardımcı olduk. İnsanlara umut olması için bağımlılıklardan kurtulan danışanlarımızın kurgulanmış öykülerini içeren Renklerini Yeniden Kazananlar kitabımızı hazırladık. 

Yeşilay olarak bağımlılıklara karşı devletimizle çalışmanın gücüne inanıyoruz. 2019’da T.C. Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle kurulan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulunda temsil edilmekteyiz. Ayrıca eylem planları kapsamında teknik kurul ve bağımlılıkla mücadele il kurullarında yer alıyoruz. Paydaş kurum çalışma grupları, ulusal çalıştaylar ve bölge değerlendirme toplantılarına aktif olarak katılıyoruz. 95 Ülke Yeşilayımızla bağımlılıklara karşı dünyanın her kıtasında da ses getiriyoruz. 

Bilimsel ve kanıta dayalı erken önleme çalışmalarını önceliğimiz olarak görüyoruz. Geleceğimizi şekillendirecek çocuklar ve gençlerin bilinçlenmesini bu bakımdan çok önemli buluyoruz. Bu düşünceyle Yeşilay olarak T.C. Millî Eğitim Bakanlığı ortaklığıyla “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı”nı hayata geçirdik. “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı” ile alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılıklarına karşı çocukları ve gençleri bilgilendirmeyi, farkındalıklarını artırmayı amaçlıyoruz. T.C. Millî Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarıyla yaptığımız iş birlikleri neticesinde 43 bin eğitimci yetiştirdik. Bu eğitimcilerin yaptığı çalışmalar sayesinde her yıl 10 milyon öğrenci ve 3 milyon yetişkine ulaşıyoruz. 

Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı’mız ile uygulayıcı öğretmenlerimiz, risk grubundaki öğrencilerin sigara, alkol, madde ve riskli internet kullanımına karşı bireysel görüşmelerle müdahalede bulunuyor ve böylece çocuklarımızın bağımlı olmasının önüne geçiyoruz. Çocuğu eğitim sisteminin dışına itmeden kazanabilmeyi de hedefliyoruz. Okulda Bağımlılığa Müdahale Programı Türkiye’nin okul temelli ilk ve tek müdahale programı olma özelliğini taşıyor. 

Yeşilay Yaşam Becerileri Programı ile öğrencilerin bağımlılık riskinden uzak bir yaşam sürmesini, olumlu alışkanlıklar kazanmasını, kendini riskli ortam ve durumlardan korumasını sağlayacak beceriler elde etmesini amaçlıyoruz. Bunun için etkinlik temelli 15 haftalık bir program uygulayarak hayır deme, stres yönetimi, karar verme, eleştirel düşünme gibi birtakım kritik becerileri öğrencilere kazandırarak onların bağımlılıklara karşı güçlenmelerini sağlıyoruz.

Toplumun bağımlılıklara karşı dikkatini çekmek ve karikatürün evrensel diliyle farkındalık oluşturmak amacıyla 2017’den itibaren Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’nı düzenliyoruz. Yarışmamıza 2022’de 67 ülkeden 1.386 karikatürist 2.380 eserle katıldı.

Öğrencilerin bağımlılıklara karşı duyarlılığını artırmak ve yeteneklerini teşvik etmek amacıyla Sağlıklı Nesil Sağlıklı Gelecek Yetenek Yarışması’nı düzenliyoruz. Yarışmamıza, 2021’de edebi ve görsel alanda toplam 421.216 başvuru oldu. Yeşilay ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle sanatın iyileştirici gücünden yararlanarak farkındalık oluşturmak için düzenlediğimiz Sağlıklı Fikirler Kısa Film Yarışması’na ise 2022’de toplam 152 eser gönderildi.

Türkiye’nin en geniş katılımlı bisiklet etkinliği Yeşilay Bisiklet Turu’muzun 2022’de onuncusunu düzenledik. 70’ten fazla şehirde aynı gün düzenlenen bisiklet turumuzda, toplam 12.100 kişi pedal çevirdi.

Gençlerimizin zamanlarını çeşitli sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle değerlendirmeleri ve bağımlılıklardan uzak kalmaları için Genç Yeşilay Gençlik Kampları’nı düzenliyoruz. 2016-2022 arasındaki 2 liderlik kampımıza 120, 44 gençlik kampımıza 5.560 ve 8 kamp yerimize 82.700 gencimiz katıldı.

Lise çağındaki gençlere faydalı alternatifler sunmak ve bağımlılıklara karşı koruyucu beceriler geliştirmelerini sağlamak amacıyla düzenlediğimiz Yeşilay Liseler Arası Münazara Turnuvası için 2022’de yaklaşık 10 bin öğrenci münazara eğitimlerine başvurdu, bölge şampiyonaları 1.300 öğrencinin katılımıyla gerçekleşti. 22-23 Haziran 2022’de İstanbul’da düzenlenen Türkiye finalimizle turnuvamız tamamlandı. İstanbul Erkek Lisesi ve Sepetçiler Kasrı’ndaki Genel Merkezimizdeki final etabına, yurt genelindeki bölge şampiyonalarında başarı sağlayan 80 takım (160 öğrenci) katılım sağladı.

Özellikle gençler arasında farkındalık oluşturmak için hazırladığımız “Bağımsız Gençlik” kampanya filmimizi Sepetçiler Kasrı’nda bulunan genel merkezimizde Genç Yeşilaycıların katılımıyla seyrettik. Gösterimin ardından tüm gençlerimiz Pinhani konseriyle güzel vakitler geçirdi.

Bağımlılıklar dünyamızı tehdit eden evrensel bir sorundur. Bu önemli sorun için bilinç oluşturmak amacıyla birçok etkinlik düzenliyoruz ve birçok etkinliğe katılıyoruz. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi tarafından 14-18 Mart 2022 arasında çevrim içi gerçekleştirilen 65. Uyuşturucu Maddeler Komisyonu Oturumuna (CND) Türkiye Yeşilay’ı liderliğinde 10 Ülke Yeşilayı ile toplamda 16 ayrı oturumda söz aldık. 65. CND Oturumu’nda yazılı bildiri sunan 11 kurumdan biri olduk. New York Başkonsolosluğunun organizasyonuyla 29-30 Mart 2022’de New York Türkevi’nde ve Türk halkının yoğun yaşadığı New Jersey’in Paterson bölgesinde düzenlenen Bağımlılık ve Bağımlılığa Yaklaşım Eğitimlerine de katıldık. 18-21 Nisan 2022 arasında düzenlenen 2022 ECOSOC Gençlik Forumu kapsamında “Sürdürülebilir Kalkınma için Kaliteli Eğitime Özel Odak ile Gençlik Savunuculuk Forumu” başlığıyla çevrim içi bir yan etkinlik gerçekleştirdik. 5 Mayıs 2022’de Birleşmiş Milletler Uluslararası Narkotik Maddeler Kontrol Kurulu Toplantısı’na katılarak “Sivil Toplum Oturumu”nda bildiri sunduk. Bu oturum için başvuru yapan 38 sivil toplum kuruluşu arasından kabul edilen 8 sivil toplum kuruluşundan biri olmanın gururunu da yaşadık. Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) tarafından 16-20 Mayıs 2022 arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilen Suçun Önlenmesi ve Ceza Adaleti Komisyonu Oturumu (CCPCJ) kapsamında Suç Önleme Çalışmalarında Spor ve Sağlıklı Yaşam Faaliyetlerinin Rolü adlı yan etkinlik düzenledik. 

103. yılımızda da iyi ve sağlıklı yarınlar için şubelerimiz, gönüllülerimiz, yönetimimiz, paydaşlarımız ve bizi gönülden destekleyen herkesle çalışmayı sürdüreceğiz. Mücadelemizi pekiştirecek birçok yeni proje, etkinlik ve faaliyeti hayata geçireceğiz. Türkiye’nin bağımlılıkla mücadelede öncü rol alması, örnek ülke konumuna yükselmeye devam etmesi adına umutla çalışmaya devam edeceğiz. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi