IOM Türkiye’nin Perspektifinden 2022

Gerard Karl Waite
IOM Türkiye Misyon Şefi

Uluslararası Göç Örgütü (IOM); sınır ötesi faaliyetler kapsamında 2022’de Kuzeybatı Suriye bölgesinde sahadaki partnerleri ile WASH, geçim kaynakları, nakit yardımlar, kamp koordinasyonu ve yönetimi, barınma, koruma ve sağlıkla ilgili birçok projeyi hayata geçirdi. Çeşitli alanlarda gerçekleştirilen bu projeler, İdlib ve Halep’teki IOM tarafından yürütülen 11 planlı kampa destek sağlıyor. Yerinden edilmiş topluluklara yardım ulaştıran IOM; barınma üniteleri, WASH tesisleri inşa ederek ve koruma hizmetleri sağlayarak topluluklara yangın ve sel gibi iklim temelli risklere yönelik destek oluyor. On altı ek bölgeye ulaşan IOM, 2023’te yedi bölgeye daha erişmeyi hedefliyor. 

IOM’nin barınma üniteleri; 10 yılı aşkın süreye kadar dayanıklı, iyi bir yalıtım ve havalandırma sistemine sahip, insani yardım standartlarına uygun bir yaşam alanı sunacak şekilde tasarlanmıştır. Çok amaçlı açık alan, özel WASH tesisi, mutfak ve kilitlenebilir kapılar ihtiyaç sahiplerinin yaşam standartlarının ve güvenliğinin artmasına katkı sağlamaktadır. 

IOM, kamplarda sel önleyici yapılandırmalara ilaveten su ve kanalizasyon sistemlerini inşa etti veya onardı, tortu temizleme ve katı atık çalışmaları yaptı, temizlik kitleri dağıttı, su tankerleri ve hijyen desteği sağladı. Sağlık hizmetleri, kolera salgınına karşı mücadelede önemli bir rol oynadı.

IOM iyileştirme ekibi geçim kaynakları, beslenme, gıda güvenliği ve altyapı desteğinin birbirine bağlandığı ve yardımlaşmanın ön planda olduğu bir sistem kurdu. İhtiyaç sahipleriyle yürütülen bu sistem topluluğun öz yönetimini geliştirmeyi sağlamaktadır.

IOM, Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı kapsamında 46 bin 908 kişiye market ihtiyaçları ve kış şartlarına hazırlanmaya yönelik nakit yardım desteği ulaştırdı. 172 bin 185 kişiye hijyen kitleri ve gıda dışı ürünler dağıttı. 2.358 ihtiyaç sahibi için 430 barınma birimini onardı. Bunlara ek olarak IOM 2.958 kişiye geçim kaynağı desteği sağladı.

Gaziantep Üniversitesinde IOM tarafından yürütülen Uyum İnovasyon Merkezinde öğrenciler ve mülteciler, kendi tasarladıkları yenilikçi projelerin prototipini ve üretimini yaptı.  Ayrıca ihtiyaç sahibi köy halkı için sera, hayvancılık ve güneş enerjisiyle çalışan kurutma projelerini hayata geçirerek tarımsal verimin artırılması desteklendi. Son olarak 27 yerel ortak kullanım alanı yeniden yapılandırıldı.

IOM; vaka yönetimi, ruh sağlığı ve psikososyal destek, hukuki danışmanlık ve Belediye Göçmen ve Toplum Merkezleri aracılığıyla Türkiye’nin Güneydoğu Bölgesi’nde 89 bin 593 göçmen ve mültecinin hizmet erişimini artırdı. Birey, grup ve toplum düzeyinde yürütülen bu çalışmalar arasında bilgiye erişim ve bilinçlendirme çalışmaları, ihtiyaç sahibi bireyler ve aileler için vaka yönetimi, danışmanlık ve yönlendirme hizmetlerinin yanı sıra ruh sağlığı ve psikososyal destek de bulunuyor.

IOM, Millî Eğitim Bakanlığı ile iş birliği yaparak 6.429 öğrenciye ulaşım hizmeti sundu, 123 çocuğun özel eğitime erişimini sağladı ve 826 kişiye de Türkçe dersleri verdi.

IOM, yakalanan göçmenlerin hassasiyetlerini gözetmek ve özel ihtiyaçlarını karşılamak için Ege Bölgesi ve kuzeybatı sınırındaki yerel yetkililerle yakın iş birliği içinde çalıştı. 70 binden fazla göçmene sağlanan hizmetler arasında gıda ve gıda dışı ürün yardımı, tercümanlık, yönlendirme hizmetleri, psikososyal ve tıbbi destek yer alıyor.

IOM’nin 2022’de yürüttüğü çalışmaların diğer kısmı da göç konulu veri temelli çalışmalardır. Bu kapsamda İstanbul’daki Özbek ve Türkmen göçmenlere, engellilerin görünürlüğünün ve hizmet erişiminin artırılmasına, uluslararası koruma statüsüne sahip Afgan, Iraklı ve İranlı göçmenlere, Gaziantep’teki Suriyeli mültecilerin çeşitli ihtiyaçlarına ve Türkiye’de bulunan yerinden edilmiş Ukrayna vatandaşlarına yönelik değerlendirmeler yaptı. Toplamda, Türkiye’deki 18 ilden 9 bin 288 göçmenle anket yapılarak göçmenler ve göç eğilimlerinin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunuldu.

IOM, 2022 Mart’tan itibaren yardım malzemeleriyle dolu 849 tırı Slovakya, Polonya ve Ukrayna’ya gönderdi. Etkilenen yüz binlerce kişinin acil ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla Gaziantep’te yer alan IOM tedarik zinciri merkezi tarafından birçok ürün takviye edildi. Yerel pazarlarda üretilen ürünler, barınma, gıda dışı malzemeler, WASH ürünleri, lojistik ücretler de dâhil toplam maliyeti 27 milyon doları aşan yardımlar gönderildi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezleri kullanmaktayız.    Daha Fazla Bilgi